PANCA SILA
Maastricht
Highlights and History


© PANCA SILA MAASTRICHT

 


Successen op de eerste tanding van Panca Sila Maastricht

We vertrokken om 09.00 naar Roermond. De tanding wedstrijd werd gehouden in Herten (vlakbij Roermond). De tanding werd georganiseerd door Satria Pusaka olv Rob Brandt.

Daar aangekomen moesten we even wachten en rond 10.00 konden de deelnemers zich gaan wegen. Hierna had IKESI zich geïnstalleerd. De kendang uit Maleisië kwam ook al rustig binnen. Rond 11.00 begon het evenement. Helaas waren er geen gendang wedstrijden en seni wedstrijden vanwege teveel afzeggingen. Wel deed de school van Leo Lindeman een demonstratie. De gendang Melayu en IKESI hadden afgesproken om steeds om de beurt te spelen bij een tanding partij

 
Rond 12.00 moest Peter van Mulken opkomen. Hij zat in de hoogste en zwaarste categorie. Hij moest tegen een vechter van SH terate Venlo van de school van Emile. Beide vechters hadden zich goed verweerd. Met trots mag ik zeggen dat Peter uiteindelijk heeft gewonnen. Zijn veegtechniek was zijn sterkste wapen.

Een half uur later moest Maurizio Kessels tegen een pesilat van Satria Pusaka. Hoewel Maurizio het initiatief had genomen had hij helaas verloren. Wel had hij mooi spel laten zien.
 
Peter zat na zijn partij al in de finale tegen ook iemand van Satria Pusaka. Een grotere en oudere jongen. En ja. Ook hier was zijn veeg techniek zijn sterkste wapen. Hij had glansrijk gewonnen!
 
Bij de prijs uitreiking kreeg Peter de eerste prijs. Maurizio had op punten de derde plak gekregen. Leuk voor hem was dat er ook een stijl prijs was voor spel tijdens de tanding. Die kreeg Maurizio ook.

Peter van Mulken: Eerste plaats tanding
Maurizio Kessels: Derde plaats tanding
Maurizio Kessels: Eerste plaats stijl
 
En natuurlijk: IKESI kreeg ook een prijs ahahahah

Iedereen heel erg bedankt voor het mee helpen en suppooosten van deze dag! Voor mij hebben jullie het publieksprijs 2013 gewonnen!!

Hormat dan salam

jullie trotse trainer Henry Otgaar


 
Examen Panca Sila Maastricht

Op zondag 21 juli 2013 hebben een aantal leerlingen examen gevolgd.

Ik heb met trots het examen van mijn jonge leerlingen mogen ervaren. Afgelopen zondag 21 juli gingen Jill, Dayita, Anouk, en Kishan op voor hun eerste "stap" examen. Ik was verheugd dat mijn guru Cliff Bergmans er ook was om mee te jureren. Buiten hem hielpen Thinoes, Ron, Sade, en Tim mij ook mee met de jurering. We waren allemaal verrast over hoe de leerlingen het examen hadden volbracht. Ze kenden de stof goed, voerden het mooi uit, hielden de fysieke test vol en wisten zelfs veel theorie vragen te beantwoorden. Hun prachtige uitvoering heeft er dus voor gezorgd dat ze geslaagd zijn. Proficiat namens mij en de rest van de groep! Ga zo door en blijf je door ontwikkelen in onze kunst. Ik ben trots op jullie.
Dank aan iedereen die die dag mij heeft geholpen: ouders, Sarah, Steph, en Joshua.

Hormat dan rahayuPPS PANCA SILA MAASTRICHT

Pelatih Dr. H. Otgaar


Examenkandidaten 28 september 2013

Dylan Vriese, Alexander Siahaya, Zoë Martin en Isa Martin. Gefliciteerd met behalen van jullie graad 'Putih'.David Partowihono van PPS Sedulur Budi Asli:

Strandtraining en Examen murid-murid P.P.S. Panca Sila

Op uitnodiging van adik Henry ben ik zaterdag 28 september 2013 naar Biervliet, Zeeland gegaan. In dit weekend werd de jaarlijkse strandtraining gehouden door onze broeders van Panca Sila. Aangekomen op de Helenahoeve was het weer een gezellig weerzien met onze broeders! Allen waren bezig met het opzetten van hun tentje, en gelukkig waren de weergoden goedgezind. Het zou het hele weekend droog blijven.

Een viertal leerlingen gingen op voor hun eerste examen en guru Cliff Bergmans en ik zijn door adik Henry gevraagd om mee te beoordelen. Alle vier; Isa, Zoë, Dylan en Alexander hebben het uitstekend gedaan. Temeer ze vooraf ook al een zware strandtraining hebben gekregen! Goed gedaan leerlingen, en ga zo door. Natuurlijk alle vier geslaagd wat ook te verwachten was. Ze hebben laten zien dat ze hun praktische oefeningen én ook de theoretische kennis goed beheersen.

Na het examen, daarvoor kwamen we natuurlijk…hihi, lekker met z’n allen gegeten. Complimenten voor iedereen die het eten heeft voorbereid.

Al met al was het hartstikke gezellig en veel gelachen. Het werd al laat en tijd om naar huis te gaan.

Maar niet getreurd, over een paar dagen zien we onze broeders weer. We gaan namelijk als één groep meedoen aan Senifestival te Hoofddorp!

Hormat dan bertemu lagi


Henry Otgaar pelatih Panca Sila Maastricht:

Zaterdagochtend 28 september was het weer zover. Vroeg in de ochtend gingen we met een hele bups naar Biervliet en Cadzand voor onze jaarlijks strandtraining. De groep bestond uit ruim 35 man. De weg naar Biervliet was helaas niet al te makkelijk. Omleidingen teisterden onze bestuurders. Eenmaal op de camping gekomen, waren we vrijwel direct weer vertrokken naar het strand. Daar ontmoetten we de Naga en Guru Cliff Bergmans.

Het was een leuke en inspirerende training. Na de training gingen we naar de camping waar David ook aantroffen. Isa, Zoe, Dylan, Alexander hadden namelijk examen. Het examen was voortreffelijk uitgevoerd. Knap hoor!

Hierna hebben we genoten van het eten bereid door paula en Esmee (en ja de sambal van David). Dank dames! Dafnie, Lesila,Sade en Sarah hadden ook nog een speurtocht georganiseerd. Leerlingen werden in 4 groepjes verdeeld en werden onderworpen aan allerlei tests. Erg leuk! Ook hier: dank dames! Toen we terugkwamen, hebben we nog lekker snacks gegeten. De dag erna begonnen we met wat meditatie oefeningen en hebben we gezamenlijk geëvalueerd. Kort samengevat: het was een top weekend en ik wil iedereen bedanken die mij en ons heeft geholpen!!

Salam!! Jullie trotse trainer!


 


 
 


2e centrale jeugdtraining pencak silat 7 april 2013
De centrale training was een top dag bij PPS Sedulur Budi Asli in Capelle a/d IJssel. Bedankt voor de warme ontvangst, gastvrijheid en gezelligheid.

 


 1e gezamenlijke training P.P.S. Panca Sila Maastricht en
P.P.S. Sedulur Budi Asli

Op 4 maart 2012 was er een gezamenlijke training van beide scholen onder leiding van pelatih Henry Otgaar uit Maastricht en pelatih David Partowihono uit Capelle a/d IJssel.

De training was speciaal gericht op de jeugd, omdat de jeugd de toekomst is. Een investering die nodig is om het behoud van de Indonesische cultuur en het voortbestaan van Pencak Silat in Nederland. “Zonder jeugd is er geen toekomst” aldus pelatih2 Henry en David.
De training begon om 9.00 uur ’s morgens. Omdat de school van David nog niet was gearriveerd heeft de jeugd nog allerlei spelletjes gedaan, zoals bokje springen enz. De wat oudere jeugd (boven de 16 jaar) heeft zich vermaakt met onzichtbare kaarten pesten, ezelen en oorlogje spelen, vervolgens Mikado, Domino en Freese. Anderen hebben al wat getraind.
Onder de bezoekers waren ook gekomen: Guru George de la Rambelje van P.P.S Pengendalian Daya uit Geleen met een aantal leerlingen, Guru Renny Kleeman en Guru Marja Reijnders van P.P.S. Naga Pencak uit Vlissingen.
Intussen was de school van pelatih Paul Groot van Satria Gaya uit Helmond aangekomen. Paul heeft zijn 3 jonge leerlingen meegenomen, die ook hebben deelgenomen aan de gezamenlijke training. Paul en zijn leerlingen hebben, om de tijd te doden, op de kendang gespeeld samen met Ron (gong) en Thinoes (suling).
Eindelijk was de school van David gearriveerd samen met 2 Guru Marja Reijnders en Guru Rennie Kleeman van Naga Pencak Vlissingen.
Na een verontschuldiging van pelatih David kon de training beginnen. De training werd eerst ingeleid met een gezamenlijk gebed en groet.
Om de jeugd kennis te laten maken werd de groep gehusseld. Uiteraard de jongste leden vooraan en de ouderen achteraan.
Het eerste deel van de training was een warming up van Henry. Het losmaken van spieren is een belangrijk onderdeel van deze training. De warming up eindigde met de kuda kuda.
Het tweede deel werd overgenomen door David. David liet een basistechniek zien en vervolgens moesten de leerlingen de techniek gaan uitvoeren.
Het derde deel was een sparring (sambutan). De leerlingen onder de 12 jaar mochten een beschermpak aan. De oudere leerlingen kregen geen pak aan, omdat ze de klappen en trappen maar moesten incasseren. De sparring was vooral gericht op het counteren, een belangrijk onderdeel in de Pencak Silat.
Korte pauze; leerlingen, pelatih2 en alle vrijwilligers en bezoekers kregen de gelegenheid om een broodje te eten, wat te drinken en een appel te eten. Of een lekkere koffie of thee aan de bar.
Het vierde deel was een gezamenlijke senam en jurus die begeleid werd door David. David liet ook zien dat je met dezelfde techniek verschillend kunt uitvoeren. Zo kon je met dezelfde techniek een seni uitvoeren of een jurus.
Het vijfde deel was een gezamenlijke langkah die begeleid werd door Henry. De leerlingen van Panca Sila en Sedulur Budi Asli kennen Langkah satu. De leerlingen van Satria Gaya kennen deze Langkah niet, maar met behulp van een aantal leerlingen van David en calon pelatih Sadé hebben de leerlingen van Satria Gaya het snel onder de knie.
Het zesde deel was de meditatie. Dit deel werd niet begeleid door Henry of David, maar door Ibu Marja Reijnders. Ibu Marja liet zien hoe je kunt aarden en hoe je stevig op de grond kon blijven staan. Vervolgens een ademhaling oefening en concentratie.
Rond 13.00 uur was de training afgelopen en werd gezamenlijk afgesloten.


Het was een geslaagde en succesvolle dag. Alle leerlingen hebben genoten van de training, de saamhorigheid en verbroedering waren zichtbaar aanwezig. Alle leerlingen, van jong tot oud hebben 100% ingezet tijdens de training en hebben veel plezier gehad zowel in deze dag. De ouders waren trots op hun kinderen bij het zien van hun inzet. En niet vergeten de vrijwilligers die al vroeg hebben opgestaan om mee te helpen met alles klaar te zetten voor een geslaagde dag.

Pelatih David en pelatih Henry benadrukken nogmaals:

“Zonder inzet van ouders en vrijwilligers, kan een evenement niet succesvol zijn. Wij hebben deze mensen hard nodig en wij zijn bijzonder dankbaar dat zich willen inzetten voor speciale dagen zoals vandaag".

Ook zijn wij Frans en zoon Mark Wijnands van Buurtcentrum De Heeg heel erg dankbaar, voor hun inzet en het ter beschikking stellen van de grote zaal. Zonder deze beheerders hadden wij nooit zoveel mensen kunnen onderbrengen.

En de reacties van leerlingen, pelatih2, vrijwilligers en ouders?

“Volgend jaar weer een gezamenlijke training van Panca Sila en Sedulur Budi Asli!!”

Een aantal foto's zjn te zien op onze pagina GALLERY. Wil je meer foto's zien van deze dag ga dan naar onze facebook pagina Panca Sila of neem contact op met ons op.

IEDEREEN HEEL ERG BEDANKT!

Panca Sila Maastricht en Sedulur Budi Asli Kehormatan dan Pelatih Muda

Dhr. Thinoes Kakerissa is uitgeroepen tot Kehormatan (erelid) van PPS Panca Sila Maastricht. Thinoes is meer dan 20 jaar actief lid van de school. Thinoes was begonnen als leerling van guru Cliff Bergmans. Daarna heeft hij de graad behaald als calon pelatih. Jaren heeft hij samen les gegeven met dhr. C. Bergmans. Nadat guru C. Bergmans de school heeft overgedragen, leidt dhr. T. Kakerissa sinds 2009 de school samen met pelatih dr. H. Otgaar. Door zijn jaren lange actieve inzet heeft dhr. T. Kakerissa zijn graad behaald tot Pelatih Muda (hoofd assistent trainer). Twee titels die hij dubbel en dwars verdiend heeft.

Namens alle leden van PPS Panca Sila Maastricht wensen wij pelatih muda tuan T. Kakerissa proficiat met behalen van zijn titel en graad.


IJAZAH CALON PELATIH


Op zondag 3 april 2011 was er examen van 3 leerlingen voor het behalen van een Ijazah (diploma) Calon Pelatih (assistent-trainer).

Met trots mogen wij vermelden dat Aisa Senen, Sadé Bout en Tim Hiert de graad Calon Pelatih hebben gehaald na een zware 3 uur durende examen op zondag 3 april 2011!

Aisa, Sadé en Tim, namens ons allen: van harte gefeliciteerd met behalen van jullie graduatie. Jullie hebben het dubbel en dwars verdiend!

Meer foto's van deze dag volgen nog.Aisa Senen Sadé Bout

 


Tim Hiert

Panca Sila Maastricht dankt:

* Alle bezoekers voor hun aanwezigheid en ondersteuning
* Naga Middelburg olv Marja Reijnders, Andre-, Rennie- en Edwin Kleeman
* Sedulur Budi Asli olv David Partowihono
* Pengendalian daya Geleen olv George de la Rambelje
* Satria Gaya olv Paul Groot (helaas kon hij niet aanwezig zijn)
* Guru Cliff Bergmans
* Alle leerlingen voor hun steun en meewerken gedurende het examen
* IKESI voor de fantastische 3 uur durende muziek
* Veerle 's Hertogen en Ron Bout voor het verzorgen van het eten
* Stichting Maloekoe Maastricht voor het gebruik van de ruimte en de keuken
* De fotografen Sarah Bout, Leta en Steph Bout voor de prachtige foto's


Terima Kasih!


Nawoord pelatih dr. Henry Otgaar:

Langs deze weg wil ik kort mijn beleving van het examen voor Calon Pelatih met jullie meedelen:

Voordat het examen begon, heb ik samen met mijn leerlingen een berdoa gedaan en merkte dat ze erg nerveus waren. Ze gaven inderdaad ook aan dat ze totaal niet wisten wat ze te wachten stond.

Na de berdoa konden ze zich zelf voorbereiden in een aparte ruimte. Na een uurtje ongeveer begon het examen. Bijna alle leraren van de Saudara Budi Asli waren aanwezig om de kandidaten te examineren.
 
Ze hebben het zwaar gehad: hardingsoefeningen, sparringsoefeningen, lanka2, kembangan2, gewapende en ongewapende onderdelen. Een heel arsenaal aan testen werd aan hen voorgelegd.
 
Met blijdschap heb ik mogen zien dat ze het uitstekend hebben gedaan. Ze hebben werkelijk laten zien hoe wij Pencak Silat in Maastricht beleven en dat is met passie, doorzettingsvermogen en een oneindige drang om niet op te geven!

En dat is het hart van de Pencak Silat.
 
Ook al moeten we nog veel leren, ze hebben een eerste stap gezet. Een belangrijke stap!
 
Salam,

Henry Otgaar


Brief ontvangen van pelatih David Partowihono, Sedulur Budi Asli:

Op verzoek van pelatih Henry heb ik als Saudara het examen van Aisa, Sadé en Tim mee mogen beoordelen.

Na de eigen training hebben murid Max en ik ons richting Maastricht bespoed waarbij er wellicht wat snelheidslimieten zijn overschreden, maar gelukkig veilig en goed aangekomen. Er was een grote opkomst van leden, familie en vrienden en de andere Saudara leraren waren ook al aanwezig.

Het was dus wachten op de laatkomer, waarvoor mijn ampun! Henry opende het examen waarbij het mij opviel dat de geëxamineerden vrij nerveus waren wat ook hartstikke begrijpelijk is. Zo begonnen ze op aangeven van Henry met hun examen. Alle onderdelen werden doorlopen en ik moet zeggen, er waren een paar pittige onderdelen. Ja ja, het was geen makkie, maar van een calon pelatih mag ook wat verwacht worden!

Voor mij waren ze sowieso al geslaagd, omdat ze in al die jaren zich al hebben bewezen qua inzet, motivatie, discipline, doorzettingsvermogen, maar vooral bescheidenheid!

Ik had dan ook niet anders verwacht dat ze het examen goed zouden doorlopen. Een paar verbeter- en ontwikkelpunten, want het kan altijd beter, maar dat geldt voor ons allen, want Pencak en Silat staan nooit stil, altijd in ontwikkeling!!

Tim, Sadé en Aïsa het is jullie gegund, en nogmaals jullie hebben echt je best gedaan en ga zo door.

De inwendige mens werd ook goed verzorgd door Ron en Veerle. Het eten was heerlijk, slechts 1 opmerking…Ron, sambal was niet pedis! Hahaha. Na een gezellige en gezamenlijke maaltijd was het tijd om afscheid te nemen van iedereen en richting huis te gaan.

Gelukkig is afscheid van korte duur, want 16 april zullen we als Saudara meedoen aan Seni-festival Satria Muda te Hoofddorp. Wordt weer gezellig!!

Slamet lan Sehat,

David Partowihono

P.P.S. ‘Sedulur Budi Asli’

Bericht van pelatih Marja Reijnders, PPS NAGA Middelburg

klik op afbeelding

Terima kasih Marja


Pelatih David Partowihono, PPS Sedulur Budi Asli:


"Aïsa, Sadé en Tim jullie waren en zijn een voorbeeld van hoe met discipline, doorzettingsvermogen en innerlijke kracht je een doel in het leven kan volbrengen! Niemand kan jullie dit deel ontnemen, omdat dit je eigen ontwikkeling is"

Slamet lan Sehat,

 

 

David Partowihono
P.P.S. Sedulur Budi Asli

 
                                                MARTIAL ARTS FESTIVAL ZATERDAG 2 OKTOBER 2010
 

                                                                                            


Het is dit jaar 15 jaar geleden dat Guru Cliff Bergmans onze vereniging Pencak Silat Panca Sila heeft opgericht.
Dit heugelijke feit hebben wij gevierd door middel van het organiseren van een Martial Arts Festival.
Onze vereniging werkt nauw samen met verschillende Pencak Silat scholen in Nederland en vormt tezamen een broederschap onder de naam Saudara Budi Asli (zie pagina SAUDARA BUDI ASLI).

 
Op Martial Arts Festival hebben deelgenomen:
 
Panca Sila Maastricht
Sedulur Budi Asli Capelle a/d IJssel
Pengendalian Daya Geleen
Naga Middelburg
Chun-Gi Maastricht
Zhong Guo Wushu Zhong Xin (CCMK) Maastricht
Aikido Shiho Hai Montfort
 
Satria Gaya Helmond heeft wegens omstandigheden niet kunnen deelnemen.
Setia Hati Terate Maastricht heeft wegens omstandigheden niet kunnen deelnemen.

Deze scholen staan garant voor authentieke en zeer gevarieerde krijgskunsten uit de landen van oorsprong.

Door middel van demonstraties krijgen bezoekers van ons festival een goede indruk van de verschillende krijgskunsten en specifieke stijlen die de verschillende scholen vertegenwoordigen. Ook komen de Oosterse en
Aziatische culturen, die mede dankzij het bestaan deze scholen behouden blijven en overgedragen worden aan volgende generaties, tot uitdrukking onder andere door middel van klederdracht behorende bij elke krijgskunst.
 

Pencak Silat is veelal onlosmakelijk verbonden met begeleidende muziek; de Kendang.
Zo heeft tijdens de demonstratie van onze vereniging en van de Saudara Budi Asli onze Ikatan Kendang Silat (IKESI) groep zorg gedragen voor muzikale begeleiding. Deze traditionele muziek, bestaande uit trommels, (dubbel)gong, talempong, en suling (fluit), maakt dat de demonstratie nog meer een authentiek karakter krijgt.

                                


Natuurlijk ontbrak het niet aan de traditionele Indonesische keuken. Bezoekers en deelnemende verenigingen kunnen tijdens het gala genieten van heerlijke Indonesische gerechten en verschillende dranken van catering de Klapperboom.
Verder heeft Anja en Jacky Geraets gezorgd dat er een Indonesische kraam stond, waar verschillende leuke Aziatische producten te koop zijn zoals Boeddha beelden, sieraden en wierook.

                              


Na afloop van de demonstraties was er ter afsluiting van het festival, een feestavond voorzien
van een DJ met als muziekthema “Soul”.

                De introductie

Nona Hehalatu heeft gezorgd voor tekst en uitleg tijdens het festival.

                                          


Harry Oosterhof en Cliff Bergmans werden welkom geheten en mochten plaatsen nemen aan de VIP plaatsen.

                                          
    
 

Voordat Martial Arts Festival geopend werd, werd er één minuut stil gestaan bij het overlijden van Guru Michael Bright van Setia Hati Terate Maastricht. Dat is ook de reden waarom Setia Hati niet heeft kunnen deelnemen aan het festival. Wel hebben een aantal leden het festival bijgewoond ter ere van hun Guru.

Panca Sila Maastricht respecteert hun besluit, hun aanwezigheid en heeft begrip voor de situatie.

                                                                        
 
Na deze minuut stilte werd het festival traditioneel geopend door Henry Otgaar en Thinoes Kakerissa, gevolgd door een traditionele krijgsdans (de Kembangan).

            


 

De reis in het verre Oosten

 

Het festival werd begonnen door Kung Fu school Zhong Guo Wushu Zhong Xin (CCMK).
Zhong Guo Wushu Zhong Xin heeft eigen instrumenten gezorgd. Er werd begonnen met een snelle ritme van de drum, Chinese cimbalen en gong. Twee prachtige kleurrijke draken dansten op het toneel. 
Na deze mooie opening heeft Zhong Guo Wushu Zhong Xin hun krijgskunsten laten zien. Door de muziek, hun uitstekende demonstratie waande je echt in het oude China.


Na de spectaculaire oude China werden wij meegevoerd naar het oude Japan.
Shiho Hai Aikido bracht weer de rust op het festival. De leden van Shiho Hai heeft laten zien dat je met rust en zelfbeheersing ook een effectief zelfverdediging kunt uitoefenen. Hugo Verzellenberg heeft laten zien dat je met de kracht van de tegenstander iemand kan uitschakelen.

Shiho Hai Aikido heeft met zijn snelle handelingen doch beheerst en met rust, een gefascineerd demonstratie gegeven.

Van Japan reizen we af naar Indonesië. Pencak Silat Panca Sila Maastricht is begonnen met het uitbeelden van het ontstaan van de pencak silat. Sadé (boerin) en Dennis (boer) hebben in het Maleis de legende tot leven gebracht.

Na de legende heeft Panca Sila, onder begeleiding van live muziek door Ikatan Kendang Silat (IKESI), hun krijgskunsten in verschillende onderdelen laten zien zowel gewapend als ongewapend.

                     

Na de spectaculaire demonstratie Panca Sila Maastricht werd het festival voortgezet door de
leden van diverse pencak scholen de zogeheten Saudara Budi Asli. Onder begeleiding van IKESI heeft elke school hun krijgskunsten laten zien. We hebben een gevarieerd programma gezien, van Kembangan, Lanka tot Jurus, gewapend en ongewapend. Een lust voor het oog en je zit werkelijk geen minuut stil.

We hebben van zoveel stijlen mogen genieten en dat in 30 minuten! 

                        

We blijven in Indonesië en we worden meegevoerd naar een stijl die authentiek is te noemen.
Satria Muda uit Hoofddorp heeft hun stijl meegenomen van een Maleis volk dat voornamelijk in West-Sumatra woont, de Minangkarbau. Gecombineerd met een eigen stijl is de Pencak Silat Satria Muda Minangkarbau ontstaan.

Met hun typische klederdrachten heeft Satria Muda Minangkarbau een mooie en kleurrijke demonstratie gegeven.
 

                                    

Onze reis eindigt in Korea. Chun-Gi Maastricht heeft met hun Tae Kwon Do een uitstekende demonstratie gehouden.
Met een poomsee hebben zij hun demo geopend. Een ware aardbeving waarbij de grondveste trilde en de tempel letterlijk heen en weer ging bewegen. Gelukkig was het niet van lange duur.

Afzonderlijk, duo of in groepsverband, Chun-Gi is in hun krijgskunst van alle markten thuis.
Hard, snel maar ook met souplesse hebben zij het festival mogen afsluiten.


En hiermee eindigt onze reis in het verre Oosten. Na het festival was er gezamenlijk eten die
een aantal vrijwilligers klaar hebben gemaakt. De deelnemers en vrijwilligers hebben heerlijk kunnen eten van Sajor Lodèh (gemaakt door Esmee en Ursula), Rendang (gemaakt door Veerle en Ron),
Kip stukjes (gemaakt door Paula) en Indische frikadel (gemaakt door Miriam en Roel).
 
                             

Na afloop van de demonstraties was er ter afsluiting van het festival, een feestavond voorzien
van een DJ met als muziekthema “Soul”.


                        


Martial Arts Festival 2010 werd opgezet door:

Henry Otgaar

Fons Otgaar

Veerle ’s Hertogen

Thinoes Kakerisa

Roel Gilissen

Alex Kunu

Ron Bout

De organisatie van Martial Arts Festival dankt:

De scholen:

Panca Sila Maastricht

Setia Hati Terate Maastricht 

Sedulur Budi Asli Capelle a/d IJssel

Pengendalian Daya Geleen

Naga Middelburg

Satria Gaya Helmond

Zhong Guo Wushu Zhong Xin (CCMK)

Shiho Hai Aikido

Chun-Gi Maastricht

De speciale gasten:

Harry Oosterhof

Cliff Bergmans

De sponsoren:

VEBEGO

’T PÖTTERKE

OP ’T INDJSE

PASAR MALAM ASIA

LELIVELD DE HEEG

PAUL ROUMANS MAKELAARDIJ

HOTEL RESTAURANT IN KANNE EN KRUIKEN

STICHTING ELIZABETH STROUVEN

DE KLAPPERBOOM

De fotografen:

Sarah Bout

Daniëlle Otgaar

Ferry Ponne

De spreekster tijdens het festival:

Nona Hehalatu

Alle vrijwilligers:

Voor hun geduld en inzet; voor, tijdens en na het festival.

Alle leerlingen van Panca Sila Maastricht:

Voor hun geduld en inzet; voor, tijdens en na het festival.

Alle bezoekers van Martial Arts Festival:

Voor hun enthousiasme en complimenten.

Zonder hen heeft Martial Arts Festival 2010 nooit kunnen bestaan.
Wij zijn zeer trots dat deze dag sfeervol en met succes is verlopen.
Wij hebben van elke minuut genoten. De inspanning, de vele soms heftige discussies,
het grote geduld naar elkaar, het harde werken werd uiteindelijk beloond met een grote opkomst van bezoekers.
Het was een zeer mooie dag!

 Wij danken daarom iedereen die aan deze dag heeft meegewerkt en heeft deelgenomen.

Ook dank aan alle bezoekers van onze Martial Arts Festival 2010.

Terima kasih banyak


 

De legende
Het verhaal gaat dat een Sumatraanse boerin de grondlegger van de kunst is.
Lang geleden, zo beschrijft de legende, ging ze wat water halen in de kali (Indonesisch voor rivier). 

Toen ze daar aankwam, zag ze een aantal dieren:
De tijger, de kraanvogel, de slang, de aap, en het paard.

 

 


Zij ging fascinerend deze dieren imiteren. Toen zag zij ook een tijger met een kraanvogel vechten.
Gefascineerd bleef ze staan kijken, hoe de beesten voor uren achtereen vochten.
Het gevecht eindigde onbeslist met de dood door uitputting van beide dieren. 

 
Toen de vrouw weer, veel te laat, naar huis terugkeerde, stond haar man haar al op te wachten.
In een vlaag van woede probeerde hij haar te slaan, maar, zoals ze de dieren had zien doen, weerde
ze gracieus de slag van haar man af. De boer was volledig verbaasd en vroeg haar waar ze dit had geleerd. 
Ze legde uit waarom ze zo laat was en leerde hem wat ze die dag gezien had;
daarmee was Pencak Silat geboren.
Om dit verhaal kracht bij te zetten, gebruiken de Sumatranen het feit dat de kunst vele vrouwelijke experts kent. 

 De geschiedenis van Pencak Organisasi (P.O.)

 

 

                                                 

        logo Nederland                                                                    logo Indonesia

P.O. werd opgericht 27 augustus 1927 door Mayor Jendral R. Moch. Imam (priester) Sudjadi. Hierbij kwamen 11 grootmeesters, die elk 11 verschillende stijlen vertegenwoordigen, bijeen om een eenheid van Pencak Silat te krijgen.  

In een later stadium trokken zich 5 grootmeesters terug. De overgebleven 6 grootmeesters bleven met een ledental van ongeveer 30.000 in 56 gemeenten verspreid over Oost-Java. 


         

                                                                                                                                                
De hoofdzetel is gevestigd in Lumajang

Sinds 1989 is een samenwerking bestaan tussen Panca Sila en P.O. die bestaat uit het uitwisselen van kennis en kunde. Ook Guru Cliff Bergmans en Guru George de la Rambelje zijn daar geweest om les te volgen.


De Pencak geschiedenis van de Pencak Organisasi (PO)is ontstaan in de stad Lumajang door professor Guru Suja'í
(Sudjadi) op 27 augustus 1927.
De Guru richtte het Pencak Organisasi als 'Underground' die zich verzette tegen de kolonisatie.

Voordat hij de Pencak Organisasi oprichtte, heeft het college Silat 'Setia Hati Terate' hem toegelaten
om onderwijs te mogen geven. Na een lange tijd lid te zijn geweest van Setia Hati Terate, stichtte hij een eigen instituut op voor vechtkunsten. Door voortdurende ontwikkelingen in de Setia Hati Terate is de Pencak Organisasi ontstaan.
De P.O. is ontstaan in de tijd tegen kolonisatie zodat hij en zijn leerlingen underground opereerden.
Guru Basar Suja'i  overleed tijdens een slagveld in Indonesië.
In Lumajang is een straatnaam naar hem genoemd als teken van waardering.

De Pencak Organisasi is in Indonesië gegroeid en is wereldwijd bekend geworden.

 

 

 


 

 

 


Na een succes-volle 1e jeugdtraining in Maastricht, hebben pelatih dr. Henry Otgaar van Panca Sila Maastricht en pelatih David Partowihono van Perguruan Sedulur Budi Asli uit Capelle a/d IJssel een 2e jeugdtraining georganiseerd.

Na intensief overleg en voorbereidingen werd de training dit jaar gehouden bij onze broeders en zusters in Capelle a/d IJssel.
Voor de leerlingen, ouders en IKESI was het een lange dag. Om 7.15 hadden we afgesproken op de parkeerplaats van De Boeckel. Al gauw bleek dat we plaats te kort hebben om alle leerlingen te vervoeren naar Capelle a/d IJssel. Gelukkig wisten we gauw een oplossing te bedenken en om 7.30 vertrokken we met zijn allen richting Capelle a/d IJssel.
Na ruim 2 uur rijden kwamen we aan bij de gymzaal Louvre. De koffie, thee en gebak stonden al klaar en we werden hartelijk en warm ontvangen door leden van Sedulur Budi Asli, de ouders en vrijwiligers.
Net als vorig jaar waren de leden van Satria Gaya olv van Paul Groot ook aanwezig bij de jeugdtraining. Dit jaar zijn de (jeugd) leden van Naga uit Middelburg olv Edwin Kleeman eveneens afgereisd om mee te doen met deze bijzondere training.
Er was een grote opkomst en even werd gevreesd voor ruimte gebrek. Maar zoals wij Henry en David kennen; alles is er een mouw aan te passen.
De training werd muzikaal begeleid. Omdat IKESI niet voltallig aanwezig waren, hebben wij muzikale ondersteuning gevonden van Radha, Noes Vodegel en Paul Groot.
De lessen bestonden uit warming up, lanka2, korte technieken, sparring en meditatie. Daarna werden de groepen verdeeld in 3 groepen. De dames kregen kipas les van Lesila en Aisa, de oudere jongens van David en Henry nam de jonge jongens onder zijn hoede. De training werden afwisselend gegeven door David en Henry met ondersteuning van Aisa Senen, Lesila Kunu, Sarah Bout, Jacky Kleeman, Dafnie Wajong, Dennis Wijntjens, Sergio Sodrikomo en Dennis Duran.
Terwijl murid2 en pelatih2 intensief bezig waren, konden de volwassenen een praatje maken onder het genot van koude- of warme drank.
De training werd afgesloten met een meditatie van Henry Otgaar. Henry en David kregen nog een grote taart aangeboden door Naga Middelburg (bedankt Dennis). Daarna werd er gezamenlijk gegeten. We hebben niet verwacht dat er een heerlijke complete rijstatfel werd aangeboden door Sedulur Budi Asli. Deze werd klaar gemaakt door ouders en vrijwilligers van Capelle. Alsof het niet genoeg was werd in het midden van de zaal een tafel klaar gezet met heerlijke Javaanse snoeperijen, zoals klepon, roti kukus, casave met kokos en bruine cake.
Nadat we heerlijk gegeten hebben was het weer tijd om afscheid genomen. Rita vond dat we er uitgehongerd uitzagen en heeft iedereen van alles meegegeven.
De 2e centrale jeugdtraining MAPELLE was wederom een succes! Zo’n succes dat we vergeten zijn om een groepsfoto te maken van onze jonge leerlinge. Onze excuses hiervoor.
Het was een leerzame en inspirerende dag. De jeugd heeft goed getraind en de ouders hebben hadden het weer reuze gezellig gehad.
Bedankt voor warme ontvangt, de gastvrijheid en de gezelligheid!
Henry Otgaar en David Partowihono willen het volgende bedanken:
- NAGA Middelburg en Satria Gaya Helmond voor deelnemen aan de training
- IKESI voor het beschikbaar stellen van de instrumenten en muzikale begeleiding
- Alle ouders en vrijwilligers die gezorgd hebben voor vervoer én mee hebben gereden naar Capelle a/d IJssel
- Ouders en vrijwlilligers van Capelle a/d IJssel voor de catering en hulp op deze dag. Het was een heerlijke maaltijd
- Bianca Partowihono voor meedenken en organiseren voor deze dag
- Veerle ’s Hertogen, Naartje Janssen-Martoredjo, Dennis Wijntjens (ook voor defilm) en Steph Bout bedankt voor de inzending van de foto’s. We zullen een aantal op onze website plaatsen
- En vooral (en mischien het belangrijkste)…...de grote opkomst van onze jeugd.
 
Om de toekomst van pencak silat levendig te houden en te blijven bestaan hebben wij de jeugd nodig. Zonder jeugd is er geen toekomst. Met zulke georganiseerde dagen is niet alleen inspirerend voor de jeugd, maar ook voor de ouders en vrijwilligers. Door samenwerking en investering kunnen wij de broederschap onderling alleen maar vergroten en versterken
Terima kasih banyak
Hormat
PPS Panca Sila Maastricht Henry Otgaar
PPS Sedulur Budi Asli David Partowihono
 
Dr. Henry Otgaar:
“Ook ik vond het een prachtige dag; een dag om trots op te zijn. En dan vooral trots op onze jeugd. Wat hebben die afgelopen zondag laten zien dat hun hart echt bij de Pencak Silat ligt. De jeugd is de toekomst en ik hoop dat mbv onze gezamenlijke training zij steeds meer inspiratie krijgt om verder te gaan in de Pencak Silat. Natuurlijk bedankt aan iedereen die heeft meegeholpen. Ik hoop dat voor volgende jaren er nog meer mensen zullen meedoen en mee helpen"

David Partowihono:
:
Beste saudara,

"Al heel veel leuke reacties en foto's gezien:-)

Alle saudara en saudari van Naga Pencak en Satria Gaya wil ik bedanken voor het meedoen. Saudara Panca Sila Maastricht wil ik natuurlijk speciaal bedanken voor het mede organiseren. Het was een zeer geslaagde dag en mijn inziens hebben alle leerlingen hun best gedaan.
...
Speciale dank aan de vrijwilligers die deze dag mede mogelijk hebben gemaakt. Hormat:-)

Hormat & Rahayu"


Home
Pelatih
Training
Reglement P.S.
symbolen
Agenda
Nieuws
Doelstelling
Saudara Budi Asli
Kendang muziek
Gallery
Films en Links
Highlights and History